Coronavirus COVID-19

Created with Sketch.

Veelgestelde vragen over coronavirus en de gastouderopvang

We beseffen dat we als gastouderbureau een beroep doen op de gastouders en hopen dat zij indien nodig hun eigen gastkinderen blijven opvangen en eventueel ook kinderen van gastouders die dat niet kunnen.

Wij zijn als gastouderbureau bereikbaar voor vragen, bij voorkeur tijdens kantoortijden. Mocht er spoed bij zijn in verband met de noodzaak van vervangende opvang, dan zijn wij buiten kantoortijden ook telefonisch bereikbaar.

Op deze pagina houden wij de gevolgen voor gastouderopvang via Gastouderbureau ’t Vlindertje bij.

Update woensdag 22 april 08:20 uur

De Rijksoverheid heeft gisteren besloten dat alle kinderopvang per 11 mei weer open mag. Dit betekent dat de compensatieregeling ook tot die datum zal gelden. Het blijft wel zo dat kinderen met corona-klachten niet gebracht mogen worden. Als kinderen de volgende klachten hebben: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging tot 38 graden moeten ze thuis blijven. Dat moet ook als een huisgenoot van de kinderen verkoudheidsklachten met koorts heeft.

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/04/21/maatregelen-corona-verlengd

Update maandag 20 april 10:10 uur

De Rijksoverheid heeft afgelopen vrijdag aangekondigd hoe de compensatieregeling voor de kinderopvangtoeslag eruit gaat zien. De uitvoering wordt uitgelegd op onderstaande website.
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/04/17/vergoeding-eigen-bijdrage-kinderopvang-deze-zomer-op-rekening-ouders

Update woensdag 1 april 9:22 uur

De Rijksoverheid heeft gisteren aangegeven dat de maatregelen verlengd gaan worden t/m 28 april. Dit betekent dat alle voorgaande maatregelen verlengd gaan worden. De overheid heeft inmiddels aangegeven dat ouders hun eigen bijdrage tot het maximale uurbedrag van 6,27 euro vergoed gaan krijgen. Er moet nog steeds meer duidelijkheid gaan komen over hoe dit uitgevoerd moet gaan worden.

Update zaterdag 21 maart 9:07 uur

De Rijksoverheid heeft gisteren aangegeven dat alle ouders, ongeacht of ze opvang hebben gehad of niet, over de periode van 16 maart t/m 6 april hun eigen bijdrage terug krijgen. Over de uitvoering hiervan wordt de komende weken overlegd, daarna zal er meer duidelijkheid komen hoe dit uitgevoerd zal gaan worden.

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/03/20/alle-ouders-krijgen-hun-eigen-bijdrage-kinderopvang-terug

Update maandag 16 maart 15:52 uur

De belastingdienst heeft op zijn site meer informatie gegeven over de gevolgen van de sluiting van de kinderopvang en betalingen en kinderopvangtoeslag.
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/berichten/nieuws/gevolgen-sluiting-kinderopvang-covid

Update werkwijze maandag 16 maart 11:52 uur

De komende weken zal onze werkwijze enigszins aangepast zijn aan de nieuwe maatregelen.

  • Nieuwe intakes bij vraagouders doen we alleen bij dringende noodzaak voor opvang op korte termijn. Overige intakes stellen we uit.
  • Huisbezoeken met betrekking tot evaluaties worden tot en met 6 april niet uitgevoerd. We zullen de evaluaties telefonisch bespreken met de gastouders. Mocht er eventueel naar aanleiding van het telefonisch gesprek een huisbezoek nodig zijn dan zal die op een later tijdstip uitgevoerd worden.
  • Huisbezoeken waarbij een risico-inventarisatie gedaan moet worden, zullen gewoon uitgevoerd worden. Dit na telefonisch overleg met de gastouder.
  • Koppelingsgesprekken waarvan de opvang pas later start, zullen verplaatst worden naar een latere datum. Bij opvang die op korte termijn moet starten, zullen we wel een koppelingsgesprek plannen.

Update 15 maart 21:57 uur

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een pagina gelanceerd met vragen en antwoorden over de aanvullende coronamaatregelen:

https://www.veranderingenkinderopvang.nl/actueel/nieuws/2020/3/15/vragen–antwoorden-aanvullende-coronamaatregelen

Belangrijkste vragen zijn:

Wat als ik in een vitaal beroep werk, maar mijn partner niet?

Als u uw kind thuis kunt opvangen, is het verzoek dit te doen. Als dit echt niet lukt, kunt u een beroep doen op de opvang

Mijn kind blijft vanaf 16 maart verplicht thuis, moet ik wel blijven betalen voor de opvang?

Ja, dus:

  • Betaal de factuur voor opvang zoals u altijd doet
  • Pas niets aan bij de Belastingdienst voor uw kinderopvangtoeslag, zo houdt u uw recht op de opvang en de toeslag en wordt deze doorbetaald
  • U hoeft geen wijzigingen door te geven of uw kinderopvang stop te zetten

Aangekondigde maatregelen

Zondag 15 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Alle gastouderopvang zal gesloten zijn tot en met maandag 6 april. Er gelden uitzonderingen voor de vitale beroepen. De regels gelden zowel bij opvang in het huis van de gastouder als bij opvang bij de ouders thuis.

We krijgen veel vragen over de financiële gevolgen van deze maatregelen. Hier hebben wij momenteel geen antwoord op. Zodra hier meer informatie over is, zullen wij die op deze pagina plaatsen.

  • gastouderopvang wordt gesloten tot en met maandag 6 april (link)
  • er is een uitzondering voor kinderen van ouders in “vitale beroepen” (link).
  • eerdere maatregelen blijven van kracht (link)

 

Deze pagina zal regelmatig worden bijgewerkt. Laatste update: 21 maart 2020 09:09.